Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 21 квітня 2008 р.

Телефон, cellphone, Internet.


Звязок в Канаді і Альберті працює добре але має деякі відмінності від України та Європи, про які варто розповісти.
Наземний провідний телефон (якому вже більше 100 років). Він розділяється на місцевий (local) та міжміський (long distance). Місцевий звязок забезпечується однією з компаній великих, як то TELUS чи SHAW так і малими яких є звісно більше. Для місцевого зв'язку характерна лише абонентська місячна плата (від $15 до $35 в місяць) всі місцеві дзвінки безкоштовні і необмежені в часі, на старому телефонному (dial-up) можна висіти днями. (в цьому випадку до вас буде неможливо дозвонитись). Всі телефонні номери є 10-ти значними, раніше було 7 цифр, тепер коди міст включені в номер, як у Едмонтоні так і в маленьких селах. Якщо потрібно подзвонити десь за 30-40 км то це вже стає long distance, і вже потрібно набирати 1 + 10-ти значний номер. Поки що Альберта поділена на дві частини, північна - разом з Едмонтоним мають код 780 і південна, з Калгарі має код 403. В місті можна набирати як з кодом так і без коду, дзвінок всеодно буде місцевим. Але якщо захочеться подзвонити в сусідне містечко, де той самий код міста то потрібно будне набирати всі 11 цифр і дзвінок вже буде платним.
Між-міські дзвінки, як правило, надають так звані Long-distance companies. Їх є досить багато, лише потрібно знайти хто має кращі для Вас умови. Вибрана вами компанія підключає вас до свого сервісу. Дзвінки в США, Канаду і деякі інші країни відбуваються в такому форматі 1-(3 цифри-код району)-7 цифр-місцевий номер. Дзвінки за кордон: 011-(код країни)-(код міста)-(номер). Час рахують похвилинно часто включаючи і час чекання (коли просто ідуть дзвінки, але ще не взято трубку).
Встановити телефон відносно просто - потрібно подзвонити в телефонну компанію і сказати що вам потрібний телефон по такій то адресі. Встановлення займає 1-5 днів і коштує від $0 до $35. При переїзді на нову адресу - телефонний номер - зберігається (він вважається вашею власністю, а не телефонної компанії). Плата за переїзд така сама як і за встановлення. Платити гроші відразу - непотрібно, плата буде включена в перший рахунок що прийде по пошті. (тобто фізично не потрібно їти на телефонну станцію і писати заяву чи платити гроші).
Такі послуги як визначник номера, дзвінок по занятому номері перенаправлення і т.п. на одних компаніях (TELUS) платні, на інших входять в абонентну плату.
Зараз швидко поширюється так звані Digital phone. на вигляд і по функціям він не відрізняється від звичайного. Різниця в тому що він працює через швидкісний інтернет, а не через звичайні телефонні дроти, як правило всі додаткові функції включені до послуг, що ще цікаво - так це те, що можна самому вибрати (area code), тобто можна жити в Едмонтоні і мати місцевий номер з New York чи San-Francisco, чи то з Ottawa чи Toronto. Що зробить long dictance - місцевим зв'язком. Такий телефон можна і на Україні поставити - потрібно лише - швидкісний інтернет.
Ми особисто, користуємось таким телефоном вже 4-ри роки разом зі швидкісним інтернетом
(5 Mb/sec - реально 1.5 - 5 Мегабіт /сек) від невеликої компанії CIA (звучить, як цру :-),
Тобто ми маємо НЕОБМЕЖЕНИЙ швидкісний кабельний інтернет разом з домашнім телефоном (+ визначник номера, автовідповідач, конференц звязок і ще декілька функцій...) за $39.95 в місяць.

Cellphone (сотовий телефон) - мобільний зв'язок. Cell - це сота по українськи...
Я спробую описати що є, а ви порівняти з тим що вам знайоме :-)
Почнемо:
Всі cellphone мають прямий міський номер - і по цьому номеру неможливо визначити до якого оператора він належить. Дзвонити на селл - просто набираєм місцевий 7-ми значний номер, так само і з селл (мобільний) на будь який інший - 7 цифр. Всі дзвінки платні як вхідні так і вихідні, час рахують похвилинно (лише дехто - посекундно на контракті). Припейд (передоплачений сервіс) непопулярний, в основному користуються контрактами з абонентною платою на 2-3 роки.
Оскільки на контракт телефонний апарат часто безкоштовний або значно дешевший, крім того за абонплату часто надають певну кількість (100,200,400,1000 на місяць) хвилин безкоштовно, + вечори і субота, неділя необмежені місцеві дзвінки. Якщо час перебрано, до додаткова хвилина буде десь $0.35/хв = 35с
Але й на самій платі оператори дурять таким чином - скажімо, кажуть що плата на місяць $25, але ще є так зване system fee в $7, які всеодно потрібно платити, буде сюрпризом і те що визначник номера також не працює, а що працював потрібно ще $6-9 в місяць, + ще податки які в ціну ніколи не включають а платити треба, так що підписувався на $25, а треба платити $41.
А багато людей платять >$100 в місяць
Якщо відмінити контракт раніше терміну, то потрібно заплатити штраф в розмірі $$ 300-500.
Ще цікавий момент: як тільки ви виїхали за місто кілометрів за 30 чи більше і хочете подзвонити додому (або вам хтось дзвонить з дому) то такий дзвінок вже буде long distance і за нього потрібно буде додатково платити (десь 30с/хв).
Едина хороша сторона тут - це якщо ви приїхали в інше місто і дзвоните на місцевий номер то дзвінок буде місцевим (хоча його треба набирати явно як міжміський)
В Канаді діє дві системи мобільного звязку - більш поширена CDMA 1900 і GSM850/1900 - що не співпадає з европейською.
CDMA - Telus i Bell мають свої телефони без sim карт і залоковані, їх не можна перепрограмувати на іншого оператора.
GSM - Rogers i Fido також залоковані і непридатні для роботи в Європі. Хоча телефони з Європи, які 3-4х стандарті і не залоковані працюють в місцевих мережах, та їх мало і вони не продаються в місцевих магазинах. Вибір телефонів дуже обмежений, як правило є 5-6 моделей в кожного оператора і вони несумісні з іншим - оце і весь вибір.
Передоплачений сервіс є, і хоча на перший погляд він дорожчий, в дійсності плата в місяць набагато менша (якщо не зловживати і не влаштовувати конференції) приблизно $10 в місяць, картки як правило діють 30 днів і якщо невчасно заправитись, то залишок грошей втрачається (хоча можна позвонити в custom service, поплакатись в жилетку і гроші повернуть, правда скільки разів це можна робити, я не перевіряв :-)
В 2007 році ввели щось нове: Так званий portable number, тобто тепер можна свій мобільний номер переносити від одного оператора до іншого а також можна мобільний номер перенести на стаціонарний, а стаціонарний на мобільний.
Номер - Твоя власність - що хочу те й роблю.

Internet: Service providers
В 2000 році ми ще застали 3 компанії що надавали безкоштовний телефонний інтернет, dial-up, за що вони постійно показували рекламу. Спочатку інтернет був без обмежень, потім 60 годин на місяць, потім знову став необмеженим але за $10 в місяць. Тут ми і подумали - що навіщо платити $10 за інтернет і $25 за звичайний провідний телефон. Як ми можемо мати швидкісний інтернет з повноцінним домашнім телефоном і тим самим номером за $40
і вже небуде занятого сигналу, навіть як ми говоримо по телефону.
Зараз практично всі мають швидкісний інтернет - кабельний або ADSL по телефонній лінії, що не заважає її нормальній роботі, тай швидкість величезна.
Інтернет явно став необхідністю. Ми маємо змогу дивитись 11 програм з України, 10 з Росії і 7 з Польші через internet TV tuner від компанії IBM, тепер і телефонні компанії розпочали трансляцію телепрограм через інтернет, а через цей сайт можна дивитись більше 2000 TV станцій з цілого світу. Інтернет трафік необмежений (обмежена лише швидкість :-).
Майже всі компанії, фірми, організації мають свої веб сторінки, куди відправляють за додатковою інформацією, навіть дітям в школі часто задають завдання через інтернет.

Немає коментарів: